Založ si blog

Začiatok

     Písal sa rok 2005. Náhodou sa mi dostal do rúk jeden hrubý, značne ošúchaný a čiastočne poškodený zošit s tvrdým obalom. Na prednej strane opatrený  školským štítkom a na ňom bolo napísané inventárne číslo s nápisom: Školská kronika, štátnej ľudovej školy v Dekýši.

Keď som zošit otvoril a zahľadel sa na pekné a úhľadné písmo uložené na zožltnutých listoch papiera, ostal som očarený textom slov a vzácnych myšlienok, vložených pisateľom na papier.

Úvod začínal týmto textom:

     By evolúcia, pokrok školstva a obcí neprešla do zabudnutia, by budúca generácia mala z čoho  čerpať silu do budúcnosti, kráčať mohla v šľapajoch vzdelanosti a pokroku, zachovala si  mravné a vznešené vlastnosti svojich predkov, pridržiavala sa svojmu rodnému krbu, nariadil referát ministerstva školstva a národnej osvety v Bratislave číslo 4721/II, zo dňa 5. februára v roku 1921, by bola spísaná v každej škole kronika školská.

     Dejiny školy i obce začal pisateľ, kronikár a učiteľ opisovať od roku 1871 podľa školských a cirkevných archívov.

Keď som postupným čítaním kroniky došiel k roku 1895, zistil som tam nasledovný údaj.

Na začiatku januára roku 1895 usporiadal barón Alfonz Nyáry

na svojich pozemkoch v dedine veľkolepú poľovačku, na ktorej sa zúčastnili štyria ministri a Toskánske knieža František Salvator.

Po prečítaní tejto informácie mi napadla myšlienka napísať o tejto dávno zabudnutej udalosti krátku poviedku. Rozhodol som sa využiť svoju fantáziu a napísal som poviedku o láske dvoch mladých ľudí z rozličných svetov, ktorí sa spoznali počas poľovačky v tejto malej, podhorskej dedinke.

Je to ľúbostný príbeh chudobného dedinského mládenca a vznešenej mladej slečny zo sprievodu baróna Nyáryho, ktorí sa do seba zamilujú a pamiatka bude mladej deve na celý život pripomínať jej lásku k mládencovi zo sedliackeho rodu.

     A od tej doby som začal písať poviedky pre seba, pre svoje potešenie a opisovať príbehy zo svojho okolia,  odohrávajúce sa okolo mňa, alebo z rozprávania pamätníkov, ktoré boli doplnené mojou fantáziou.

Aby tieto poviedky, ale aj historické dokumenty z rodnej obce neboli uložené len v mojom šuflíku, rozhodol som sa založiť si tento blog a úryvky, alebo krátky obsah z nich na ňom postupne uverejňovať.

A či niekoho oslovia? To neviem.

Na budúce poviedka:

I keď roky prejdú …                        Rok 2005

Strieborná osada

29.07.2022

XII Na malú Striebornú osadu sadal večerný súmrak. V zadnej časti baníckeho stavania, cez úzku bránku, vyšla ženská postava, odetá v čiernom oblečení. Pobrala sa popri drevenej ohrade poľnou cestičkou, smerom k novým banským štôlňam. Chvíľku postála pri horskom prameni, ktorý vytekal spod mohutného brala a kamenným [...]

Strieborná osada

28.07.2022

VIII V pondelok ráno sa Judim dostavil na dvor banskej spoločnosti, kde ho privítal jej správca, Alfréd Bobal. -Tebe nemusím vysvetľovať a poúčať ťa, aké povinnosti ťa čakajú v tejto staronovej robote. To, čo si robil predtým, budeš aj teraz. Zájdi do stajne, zapriahni do voza a budeš voziť banskú guľatinu k novým [...]

Strieborná osada

27.07.2022

IV Bola tmavá noc. Po lesnej kľukatej ceste z Bardoňovho lesa vyšli na širokú planinu dvaja ozbrojení jazdci. – Musíme sa dostať na miesto skôr, ako spoza čiernych hôr vyjde mesiac.- Prehovoril jeden z nich. – Dajme sa do klusu,- podotkol druhý a bodol ostrohami svojho jazdeckého koňa do mierneho cvalu. Jazdci sa [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

mada

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 103666x
Priemerná čítanosť článkov: 1165x

Autor blogu

Kategórie