Založ si blog

Začiatok

     Písal sa rok 2005. Náhodou sa mi dostal do rúk jeden hrubý, značne ošúchaný a čiastočne poškodený zošit s tvrdým obalom. Na prednej strane opatrený  školským štítkom a na ňom bolo napísané inventárne číslo s nápisom: Školská kronika, štátnej ľudovej školy v Dekýši.

Keď som zošit otvoril a zahľadel sa na pekné a úhľadné písmo uložené na zožltnutých listoch papiera, ostal som očarený textom slov a vzácnych myšlienok, vložených pisateľom na papier.

Úvod začínal týmto textom:

     By evolúcia, pokrok školstva a obcí neprešla do zabudnutia, by budúca generácia mala z čoho  čerpať silu do budúcnosti, kráčať mohla v šľapajoch vzdelanosti a pokroku, zachovala si  mravné a vznešené vlastnosti svojich predkov, pridržiavala sa svojmu rodnému krbu, nariadil referát ministerstva školstva a národnej osvety v Bratislave číslo 4721/II, zo dňa 5. februára v roku 1921, by bola spísaná v každej škole kronika školská.

     Dejiny školy i obce začal pisateľ, kronikár a učiteľ opisovať od roku 1871 podľa školských a cirkevných archívov.

Keď som postupným čítaním kroniky došiel k roku 1895, zistil som tam nasledovný údaj.

Na začiatku januára roku 1895 usporiadal barón Alfonz Nyáry

na svojich pozemkoch v dedine veľkolepú poľovačku, na ktorej sa zúčastnili štyria ministri a Toskánske knieža František Salvator.

Po prečítaní tejto informácie mi napadla myšlienka napísať o tejto dávno zabudnutej udalosti krátku poviedku. Rozhodol som sa využiť svoju fantáziu a napísal som poviedku o láske dvoch mladých ľudí z rozličných svetov, ktorí sa spoznali počas poľovačky v tejto malej, podhorskej dedinke.

Je to ľúbostný príbeh chudobného dedinského mládenca a vznešenej mladej slečny zo sprievodu baróna Nyáryho, ktorí sa do seba zamilujú a pamiatka bude mladej deve na celý život pripomínať jej lásku k mládencovi zo sedliackeho rodu.

     A od tej doby som začal písať poviedky pre seba, pre svoje potešenie a opisovať príbehy zo svojho okolia,  odohrávajúce sa okolo mňa, alebo z rozprávania pamätníkov, ktoré boli doplnené mojou fantáziou.

Aby tieto poviedky, ale aj historické dokumenty z rodnej obce neboli uložené len v mojom šuflíku, rozhodol som sa založiť si tento blog a úryvky, alebo krátky obsah z nich na ňom postupne uverejňovať.

A či niekoho oslovia? To neviem.

Na budúce poviedka:

I keď roky prejdú …                        Rok 2005

Strieborná osada

29.07.2022

XII Na malú Striebornú osadu sadal večerný súmrak. V zadnej časti baníckeho stavania, cez úzku bránku, vyšla ženská postava, odetá v čiernom oblečení. Pobrala sa popri drevenej ohrade poľnou cestičkou, smerom k novým banským štôlňam. Chvíľku postála pri horskom prameni, ktorý vytekal spod mohutného brala a kamenným [...]

Strieborná osada

28.07.2022

VIII V pondelok ráno sa Judim dostavil na dvor banskej spoločnosti, kde ho privítal jej správca, Alfréd Bobal. -Tebe nemusím vysvetľovať a poúčať ťa, aké povinnosti ťa čakajú v tejto staronovej robote. To, čo si robil predtým, budeš aj teraz. Zájdi do stajne, zapriahni do voza a budeš voziť banskú guľatinu k novým [...]

Strieborná osada

27.07.2022

IV Bola tmavá noc. Po lesnej kľukatej ceste z Bardoňovho lesa vyšli na širokú planinu dvaja ozbrojení jazdci. – Musíme sa dostať na miesto skôr, ako spoza čiernych hôr vyjde mesiac.- Prehovoril jeden z nich. – Dajme sa do klusu,- podotkol druhý a bodol ostrohami svojho jazdeckého koňa do mierneho cvalu. Jazdci sa [...]

Niger / Rusko /

Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily

03.05.2024 09:07

Krok ruskej armády stavia americké a ruské jednotky do tesnej blízkosti v čase, keď sa vojenská a diplomatická rivalita oboch krajín čoraz viac vyostruje v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Jekaterina Sobjanukova

Najbohatšia poslankyňa označila nezamestnaných Rusov za červy a rada by ich videla v pracovných táboroch

03.05.2024 08:00

Jelena Sobkaňuková tvrdí, že veľa ľudí nechce robiť. Bola preto zvedavá, čo si myslia ostatní poslanci o táboroch smutne známych zo Stalinovho obdobia.

mada

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 104177x
Priemerná čítanosť článkov: 1171x

Autor blogu

Kategórie