Založ si blog

I keď roky prejdú

X

     Od vtedy veľa vody pretieklo mútnym dedinským potokom. Veľa vecí sa zmenilo, veľa učiteľov vystriedalo pôsobisko na dedinskej škole. A keď učiteľ Nogrády zmenil svoje pomaďarčené meno a začal užívať svoje pôvodné Nehnevaj i v malej dedinke svitlo na lepšie časy.

To písal sa už rok 1920.

Jano Matejovie po dlhšom rozmýšľaní, vzal si za ženu dávnu priateľku Katku od Hornických , ktorá na neho stále čakala a len občas zaspomínal na svoju veľkú lásku zo vznešeného rodu.

     I panské hory a majetky baróna Nyáryho prevzal lesný erár a z nich vytratil sa ich strážca, v dlhom  zelenom plášti, s flintou na pleci a s dvoma pobehujúcimi psíkmi. Len ľudia medzi sebou rozprávali legendu o neznámej žene v čiernom, čo sa im zjavovala na murovanom moste, sadajúc si povozníkom na vozy, ktoré oťažievali, že ich koníky ledva vládali ťahať.

     S príchodom nových generácií i legendy a povery vytratili sa ľuďom z mysle. Len jednoduchý dedinský život plynul monotónne ďalej, v tvrdej a ťažkej sedliackej robote.

     A keď oráči vyšli na jar do polí a po svojich zemičkách začali rozsievať novú úrodu, zastal i Jano uprostred rozoranej brázdy, pozdvihol pohľad k ďalekému obzoru, ako by na ňom hľadal jasný obraz svojej veľkej lásky, ktorá zanechajúc nezabudnuteľné spomienky, navždy odišla z jeho života. A vedľa nej sa mu javila v husto zahmlenej podobe matná tvár svojho syna, ktorému nikdy nepozrel do očí a nepohladil bledé detské líčka.

Koniec prvej časti.

Krátky doslov.

     Skončila sa prvá časť poviedky, ktorá uverejnením na tomto blogu, uzrela svetlo. Nie je to  profesionálne literárne dielo, ale obyčajné, amatérsky písané romanticko – poviedové rozprávanie, ktoré má v sebe mnoho gramatických chýb, nesúvislých zvratov, neznámych výrazov a slov. A preto prosím čitateľa tohto blogu, aby k tomu pristupoval s pochopením, ak už venoval trochu svojho času prečítaniu tejto mojej prvotiny.

     Po krátkej prestávke začnem uverejňovať aj druhú časť, napísanú pod názvom „ Keď roky prešli.“ Druhá časť opisuje  životné príbehy dospievajúcich detí hlavných postáv z prvej časti poviedky I keď roky prejdú, ktorá je posunutá o dvadsať rokov neskôr.

Strieborná osada

29.07.2022

XII Na malú Striebornú osadu sadal večerný súmrak. V zadnej časti baníckeho stavania, cez úzku bránku, vyšla ženská postava, odetá v čiernom oblečení. Pobrala sa popri drevenej ohrade poľnou cestičkou, smerom k novým banským štôlňam. Chvíľku postála pri horskom prameni, ktorý vytekal spod mohutného brala a kamenným [...]

Strieborná osada

28.07.2022

VIII V pondelok ráno sa Judim dostavil na dvor banskej spoločnosti, kde ho privítal jej správca, Alfréd Bobal. -Tebe nemusím vysvetľovať a poúčať ťa, aké povinnosti ťa čakajú v tejto staronovej robote. To, čo si robil predtým, budeš aj teraz. Zájdi do stajne, zapriahni do voza a budeš voziť banskú guľatinu k novým [...]

Strieborná osada

27.07.2022

IV Bola tmavá noc. Po lesnej kľukatej ceste z Bardoňovho lesa vyšli na širokú planinu dvaja ozbrojení jazdci. – Musíme sa dostať na miesto skôr, ako spoza čiernych hôr vyjde mesiac.- Prehovoril jeden z nich. – Dajme sa do klusu,- podotkol druhý a bodol ostrohami svojho jazdeckého koňa do mierneho cvalu. Jazdci sa [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

mada

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 104175x
Priemerná čítanosť článkov: 1171x

Autor blogu

Kategórie